Konzervárna Novák
Historie
Společnost Novák konzervárna, a.s. byla založena v roce 1991, kdy jsme začali s výstavbou nového zpracovatelského závodu, tzv. “na zelené louce”. Původní záměr byl specializovat se na zpracování zeleniny z místních zdrojů do skleněných malospotřebitelských obalů. Výroba byla zahájena v roce 1992 a to se základním technologickým vybavením. V našem výrobním programu figurovaly pouze komodity okurky, paprika a zelí. V dalším vývoji jsme rozšířili námi nabízený sortiment o velkospotřebitelské skleněné obaly. Navíc jsme začali zpracovávat i další druhy zeleniny: cukrovou kukuřici, červené zelí, kysané zelí, červenou řepu, mrkev, celer. V roce 1998 jsme zásadním způsobem rozšířili i naše kapacitní možnosti instalací druhé zpracovatelské linky. V roce 1999 jsme se zaměřili na zrealizování projektu stáčení a balení stolní vody. V roce 2000 jsme po stavební i technologické stránce zrealizovali výrobu kečupů, rajských protlaků, marmelád… Kolem roku 2001 jsme se cca 3 roky zbývali i výrobou vlastních PET lahví, ale podstatnější změnou byl v roce 2004 nákup technologie na balení zeleniny do PE vaků a vstoupila tak do nového segmentu na trhu zpracované zeleniny.
Sortiment
Kromě jednodruhových zelenin v současné době nabízíme i celou řadu směsí a salátů. Nabízíme také výrobky z rajčat. Přesněji se jedná se o rajčatové protlaky, kečupy a zeleninové lečo v baleních od 300 ml až po 10 kg plastové kbelíky. V oblasti jednodruhové zeleniny jsme do sortimentu zařadili okurky, papriky, zelí, řepu a mnoho dalších. Nabízíme nejen zeleninu, ale i švestková povila v gastro balení po 5 a 12 kg.
Zaměstnanci
V současné době zaměstnáváme na naší firmě v období od června do prosince cca 150 zaměstnanců. V období hlavní zpracovatelské sezóny probíhá práce v nepřetržitém provozu. Mimo hlavní zpracovatelskou sezónu zaměstnáváme cca 40 zaměstnanců.
Projekt
Společnost realizuje projekt: „Zlepšení procesu zpracování výrobků Novák konzervárna a.s.“ Tento projekt je podpořen v rámci Programu rozvoje venkova, který je financován Evropským zemědělským fondem pro rozvoj venkova.
Hlavním cílem projektu je zefektivnění celého výrobního procesu. Projekt má vliv na zvýšení produktivity práce a zlepšení podmínek zaměstnanců společnosti, zefektivnění a zkvalitnění provozu společnosti, snížení zátěže na životní prostředí, snížení ekonomické náročnosti spojené s provozem starých strojů a příslušenství včetně hledání sezonních pracovníků a zvýšení konkurenceschopnosti firmy.
Certifikace České cechovní normy
Společnost Novák konzervárna a.s. získala certifikaci České cechovní normy, která potvrzuje vysokou kvalitu a dodržování tradičních postupů. České cechovní normy jsou dobrovolné standardy kladoucí důraz na prvotřídní suroviny a poctivé zpracování, což garantuje zákazníkům výrobky nadstandardní kvality.